Geen toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur afgelopen week. U weet wel: iets met #metoo. Even geen speculaties over Murakami of Bob Dylan (o, nee…) dit jaar, even geen moeilijk-kijkende-gezichten bij het horen van een onuitspreekbare schrijversnaam, even geen boeken van de winnaar die al jaren niet meer leverbaar blijken te zijn (in de jaren negentig voor het laatst gedrukt door uitgeverij De Geus).

Enfin, De Wereld Draait Door wilde toch een feestje organiseren. Anders is het zo kaal. Het televisieprogramma vroeg aan meer dan 50 Nederlandse en Vlaamse schrijvers naar hun Nobelprijsfavoriet van dit jaar. Vanavond mochten Pieter Waterdrinker, Ellen Deckwitz, Tom Lanoye in de uitzending praten over de genomineerden en de uiteindelijke winnaar.

Uit de enquête onder de schrijvers kwam een duidelijke top drie naar voren. Nummer drie: Ian McEwan! Nummer twee: Michel Houellebecq! En de winnaar… Margaret Atwood!