De Amerikaanse schrijfster Sigrid Nunez heeft de National Book Award voor beste fictie ontvangen voor haar eerder dit jaar verschenen roman The Friend. De vriend uit de titel is de Deense dog Apollo die de naamloze hoofdfiguur, meer een kattenvrouw, erft van een vriend die zelfmoord pleegde.

Nunez publiceerde zes jaar na de dood van Susan Sontag het boek Sempre Susan: voor de toen nog jonge schrijfster was Sontag een mentor. Andere titels van Nunez (67) zijn: Salvation City, The Last of Her Kind, A Feather on the Breath of God en For Rouenna. Ze viel al eerder in de prijzen: de Whiting Award en de Rome Prize in Literature vielen haar ten deel. Haar boek Naked sleeper werd in het Nederlands vertaald — uitgever Ambo/Anthos spelde haar naam bij die gelegenheid als Nuñez.

In de categorie non-fictie ging de National Book Award naar Jeffrey C. Stewart voor The New Negro. The Life of Alain Locke.

In oktober maakte de stichting die jaarlijks de National Book Awards toekent al bekend dat Isabel Allende voor haar bijdrage aan de Amerikaanse letteren als eerste Spaanstalige schrijfster is onderscheiden met de Lifetime Achievement Award. Auteurs als Stephen King, John Updike, Toni Morrison, Tom Wolfe, Annie Proulx, Don DeLillo, E.L. Doctorow, Arthur Miller, Philip Roth, Norman Mailer, Saul Bellow en Elmore Leonard gingen haar voor.