In de voorjaarscatalogus van uitgeverij Brooklyn staat een bijzondere naam: Erik Nieuwenhuis. Zijn nieuwste roman, Niemand vertelt je hier ooit wat, verschijnt niet bij zijn vertrouwde uitgeverij Thomas Rap. We vroegen Nieuwenhuis naar de reden achter de overstap:

Bij Thomas Rap geldt sinds januari 2018 een maximumlengte voor auteurs. Voor mannen is die vastgesteld op 1 meter 95. Dat is een alleszins redelijke bovengrens – je moet ergens een grens stellen – maar voor mij (2.03 m.) pakte het wel lullig uit.

Aart Hoekman van Brooklyn liet me begin dit jaar weten dat bij zijn nieuwe uitgeverij, Brooklyn, niet op lengte zou worden gecontroleerd. Toen was 1+1 natuurlijk snel 2.03 m.

Aart en ik kennen elkaar sinds 1999. Ik heb samen met hem (met veel lol) De Pruimenpolka gemaakt. Zonder zijn aanmoediging en positieve feedback zou mijn eerste roman, Een gat in de lucht nooit zijn verschenen. Aart is vriend, uitgever, redacteur en lezer tegelijk. Mooier kun je het niet krijgen, toch?

Nieuwenhuis begon zijn literaire carrière met Woordsoep, een bundeling taalcolumns, bij AFdh. Bij Thomas Rap verschenen zijn grote romans Een gat in de lucht, Man van de wereld en Ben. Twee bundelingen Tzum-columns, Huis van Bewaring en Bloedend hart bij Uitgeverij kleine Uil, die vorig jaar ook de novelle Ergens op het eind uitgaf, het resultaat van het Belcampo Stipendium dat hij in 2016 ontving.