Niet Jeroen Brouwers, niet Maarten ’t Hart, niet Koos van Zomeren, maar de 98-jarige Marga Minco ontvangt de P.C. Hooftprijs 2019. Dat is zojuist bekend geworden.

Op maandag 10 december 2018 heeft het bestuur van de Stichting P.C. Hooftprijs voor Letterkunde besloten de P.C. Hooftprijs 2019 voor verhalend proza toe te kennen aan Marga Minco (pseudoniem van Sara Minco, geb. Ginneken en Bavel 31 maart 1920). Eerder werd haar oeuvre bekroond met de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005). Voor haar debuut, Het bittere kruid uit 1957, kreeg ze de Vijverbergprijs, voorloper van de F. Bordewijkprijs.

Enkele andere titels van Minco zijn: De val (1983), De glazen brug (1986, Boekenweekgeschenk), Nagelaten dagen (1997) en Storing (2004). Minco’s verhalen zijn verzameld in Achter de muur (2009) en in 2015 verscheen Na de sterren, een keuze van de schrijfster zelf uit haar verhalen aangevuld met de roman Een leeg huis (1966).

De prijs is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Gustaaf Peek, Mathijs Sanders (voorzitter), Daniëlle Serdijn, Vamba Sherif en Franca Treur. De jury stelt dat Marga Minco door Het bittere kruid de Nederlandse stem is geworden in de Europese oorlogsliteratuur. Haar verhalen zijn, zo schrijft de jury, geworteld in haar leven, waarin zich zoveel samentrekt op de jaren 1940-1945 en hun nasleep. De jury oordeelt ook: ‘De romans en verhalen van Marga Minco geven vorm aan existentiële ervaringen als angst, schuldgevoel, eenzaamheid en een diep maar nauwelijks te verwoorden verlangen naar geborgenheid. Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar.’

Recente bekroningen in het genre verhalend proza waren er voor: Astrid Roemer, A.F.Th. van der Heijden, Charlotte Mutsaers en J.M.A. Biesheuvel. Het bedrag dat aan de prijs verbonden is bedraagt € 60.000. Net zoals bij F.B. Hotz en Arthur Lehning, zal de prijs – gelet op de leeftijd en de gezondheid van de laureaat – bij de schrijver thuis uitgereikt worden in aanwezigheid van een kleine delegatie van bestuur en jury en haar twee dochters. Die uitreiking vindt in januari plaats.

(foto: Gerrits, Roland / Anefo, CC0 1.0)