De Vlaamse Gemeenschap geeft cultuurprijzen binnen diverse disciplines binnen de kunstensector en de Ultima voor de Letteren is gegaan naar Peter Verhelst voor zijn autobiografische boek Voor het vergeten. Verhelst wint 10.000 euro en een bronzen dingetje voor op de schoorsteenmantel.

De jury:

Peter Verhelst maakte een overweldigende indruk op de jury met ‘Voor het vergeten’, een boek over zijn overleden moeder waarin hij zijn volledig taalarsenaal bovenhaalt om het verdriet te bekampen.

Deze caleidoscopische roman wisselt tussen droevig proza, bevreemdende poëzie en soms hermetische essays over hedendaagse kunst – blijkbaar kan alleen schoonheid troost bieden in het aanzien van de dood. Al deze taalvormen kwamen eerder al voor in Verhelst’s unieke oeuvre en worden nu verenigd in een oogstrelend rouwboek dat bijna een Gesamtkunstwerk kan genoemd worden.

Verhelst overstijgt met deze krachttoer zichzelf en hiermee bevestigt hij opnieuw zijn unieke plaats in de Vlaamse Letteren.