Er worden dit jaar twee Nobelprijzen voor Literatuur uitgereikt. Die van 2018 en die van 2019. Dat laat de organisatie zojuist in een persbericht weten. Vorig jaar werd na een schandaal besloten geen Nobelprijs voor Literatuur uit te reiken.

Volgens het persbericht is de samenstelling van de Zweedse Academie aangepast en is het door een wijziging in de statuten nu mogelijk om terug te treden.

Given the situation that has arisen, in order to increase confidence in the Nobel Prize in Literature the Swedish Academy has also approved a new system for its Nobel Committee for the next few years. Five independent external members, who will add valuable new perspectives, will participate in the task of selecting Nobel Laureates. The new committee will submit its own joint proposal for a Nobel Laureate. The Nobel Foundation has also learned that the Swedish Academy has changed the composition of the Nobel Committee so that it no longer includes members who have been associated with the past year’s events. The new system is applied to both the 2018 and 2019 prizes.

Vorig jaar werd wel een alternatieve Nobelprijs uitgereikt. Die ging naar Maryse Condé. Volgens een enquête onder meer dan 50 Nederlandse en Vlaamse schrijvers had Margaret Atwood vorig jaar de echte Nobelprijs moeten krijgen.

In oktober volgt de bekendmaking van twee winnaars.