Een oplettende lezer stuurde ons een pagina uit de roman Otmars zonen van Peter Buwalda. Hoofdpersoon Ludwig praat met zijn mogelijke verwekker Tromp. Tromp werkte vroeger bij de NAM. De NAM boorde vroeger in Schoonebeek, Drenthe. In het dorp staat zelfs een ja-knikker als toeristisch monument. Buwalda laat zijn hoofdpersoon een andere plaats noemen: Schoonhoven. Schoonhoven is een stadje in Zuid-Holland. In Drenthe heb je nog wel een plas die Schoonhoven heet, maar die ligt in de buurt van Hoogeveen, op een plek waar de NAM nooit met ja-knikkers in de weer is geweest.

Heeft Buwalda een fout gemaakt of laat hij zijn personage Tromp bewust een fout maken om te laten zien dat diens geheugen niet meer helemaal is wat het zijn moet?

(foto ja-knikker in centrum Schoonebeek van ‘Onderwijsgek’ via Wikimedia, CC BY-SA 3.0)