In het sterren- en ballendebat kunnen slechts een paar argumenten gerecycled worden. Dat bewijzen Ronald Ockhuysen, hoofdredacteur van de lokale krant Het Parool en Paul Steenhuis, chef kunst van NRC Handelsblad, in een ’twistgesprek’ in de laatste krant. Beide mannen halen de lezer erbij, maar zou die lezer ooit iets gevraagd zijn? Ik kan me niet herinneren dat ik ooit (abonnement op drie kranten) een vraag daarover moest beantwoorden. Voor wie het twitsgesprek wil lezen: kijk hier.

Het sterren- en ballendebat laaide weer op na de column van Tommy Wieringa over de ene bal die NRC Handelsblad-redacteur Thomas de Veen (tegenstander van ballen en sterren) toegekend had aan het Boekenweekgeschenk van Jan Siebelink Jas van belofte. ‘Een slechte kritiek is tot daaraan toe, één bal is adding insult to injury.’ In de Volkskrant reageerde Herien Wensink op de column van Wieringa, al begint haar column met een verzuchting: ‘Wordt u ook terstond overvallen door een aanval van acute narcolepsie als een geborneerde schrijver (of theatermaker) weer eens kritiek heeft op die vermaledijde sterren of ballen bij recensies?’

Vandaag dus dat twistgesprek in NRC Handelsblad en in de Volkskrant het wekelijkse commentaar van de ombudsman van de krant Jean-Pierre Geelen. Die gaat voor een deel over het nieuwe boekenkatern onder leiding van Wilma de Rek (tegenstander van sterren) en de ultrakorte recensies die daarin verschijnen. Die ultrakorte recensies hebben geen sterren (‘dat zou ruimere onderbouwing vergen’), de langere wel. Aan het eind van zijn stuk gaat in op de driesterrenrecensie.

Die 3 sterren bestralen een schemerzone. De chef Boeken legde ooit in de krant uit dat die ‘Goed’ betekenen, maar vrijwel niemand ervaart dat zo.

En hij komt tot de volgende conclusie:

Drie sterren is vlees noch vis en zet niet aan tot lezen. Een boek dat niet opvallend genoeg is, past niet op het te krappe podium. Als het sterrenstelsel niet mag verdwijnen, schrap dan de driesterrenrecensie.

Lees zijn hele stuk hier.

In het boekengedeelte van het katern ‘Boeken en wetenschap’ zijn ze alvast begonnen om die drie sterren over te slaan. Alle boeken krijgen deze week vier sterren of meer. Bij NRC Handelsblad grossierden de redacteuren ook met ballen, van twee tot vijf ballen. Maar geen enkel boek was gisteren zo slecht als het Boekenweekgeschenk.