Vanavond wordt in de talkshow Jinek bekend gemaakt wie het Boekenweekgeschenk in 2020 mag schrijven. Het afgelopen jaar was er protest over het thema (‘De moeder de vrouw’) en de daarbij behorende keuze voor twee mannen voor het Boekenweekgeschenk (Siebelink) en Boekenweekessay (Isik).

De CPNB – de organisator van de Boekenweek – heeft daarom beloofd dat het Boekenweekgeschenk de komende vijf jaar afwisselend zal worden geschreven door een vrouw en een man.

Vanavond zal dus een vrouw haar opwachting maken in Jinek, zoveel is zeker. Maar wie? Op de Facebook-pagina van de Boekenweek wordt de spanning vast opgevoerd. Talloze lezers doen een gok.

Sommigen lezers durven het nog aan om met een mannennaam te komen, maar andere lezers kiezen keihard voor een vrouw. Volgens de lezers maken Marieke Lucas Rijneveld, Susan Smit of Esther Verhoef de meeste kans; zij worden namelijk het vaakst genoemd.