De hoofdredacteur van het AD, Hans Nijenhuis, reageert vandaag in een commentaar op de straf die een 31-jarige man heeft gekregen nadat hij schrijver en columnist Özcan Akyol lastig heeft gevallen.

Afgelopen dinsdag werd bekend dat de man geen extra straf hoefde uit te zitten nadat hij al in voorarrest heeft gezeten voor de belediging van Akyol. Tegen de man werd 60 uur taakstraf geëist, waarvan 30 uur voorwaardelijk. Hij werd vrijgesproken voor belaging, maar wel veroordeeld voor belediging.

Hans Nijenhuis vindt de straf te laag. In zijn commentaar schrijft hij:

De man die columnist Özcan Akyol online stelselmatig beledigde, kreeg dinsdag vier dagen cel. De straf was gelijk aan zijn voorarrest dus hij kon gelijk gaan. Wat ons betreft had die straf best hoger mogen uitvallen. Bedreigen, beledigen, haatzaaien – de berichten zijn zo getypt, maar ze verpesten het publieke debat en kruipen onder de huid van opiniemakers en politici. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar dít past niet in een gezonde democratie.

Hij eindigt zijn commentaar met:

Uitingen die oproepen tot geweld of haat tegen een individu of groepering, op basis van bijvoorbeeld ras, huidskleur, of seksuele voorkeur zijn strafbaar. Laten we dat serieus nemen. Politie, justitie, maar natuurlijk allereerst al diegenen die ook na dit stukje hun woede alweer voelen opkomen. Handen af van Eus (..).

Lees hier het volledige stuk.

2