In NRC Handelsblad staat deze week een dubbelinterview met Niña Weijers en Akwasi Owusu Ansah. Aan het begin van het interview wordt duidelijk dat Weijers sinds kort weer een relatie heeft met een man al wil ze nog niet meteen zeggen met wie. Pas na een paar glaasjes wijn vertelt Weijers het:

„Hij is schrijver. Hij woont in het buitenland.”
„Waar hebben jullie elkaar ontmoet?”
„In München, op een avond over Nederlandse literatuur waar we samen optraden. Maar dat was ver voordat we verliefd op elkaar werden.”
„En hij heet?”
Niña lacht nog wat harder. „Nou ja, goed. Arnon Grunberg dus.”

Die eerste ontmoeting vond plaats op 10 oktober 2016 toen beide auteurs in München geïnterviewd werden over hun werk.

In het dubbelinterview vertelt Weijers ook over haar vorige relatie, die gefictionaliseerd terugkomt in haar roman Kamers antikamers. Een vechtrelatie naar het blijkt.

„Ze had moeite om me te vertrouwen”, zegt Niña. „Ik was vijf jaar met een man geweest en ze was ervan overtuigd dat ik naar hem terug zou gaan. Of naar een andere man. En dat werd een heel rare self fulfilling prophecy. Ik dacht altijd dat ik een rustig en vredelievend persoon was, maar ik weet nu dat er in mij ook veel potentiële gewelddadigheid zit, want ik sloeg onmiddellijk terug.”

Weijers krijgt dan de vraag voorgelegd hoe dat in een heteroseksuele relatie zou zijn:

„Wat als ik een man was geweest? Dan ben je ineens een man die zijn vrouw mishandelt. In elk geval was duidelijk dat het eh…”

Een vraag met een addertje onder het gras want onlangs beschuldigde de ex van Grunberg, Roos van Ees, de schrijver nog van geweld binnen de relatie. Grunbergs reactie daarop was erg voorzichtig en terughoudend.

We kunnen ons in ieder geval verheugen op twee nieuwe relatieboeken.

Lees het complete dubbelinterview hier.