‘Een cijfer suggereert exactheid, terwijl het oordeel in hoge mate subjectief is.’ Dat schrijft de hoofdredacteur van de Volkskrant Pieter Klok in zijn wekelijkse column in de krant. Aanleiding voor zijn stukje waren de cijfers die de ministers kregen op Prinsjesdag en dat ga boekenchef Wilma de Rek, al jaren een verklaard tegenstander van de sterren bij boeken, de kans om de oude discussie nieuw leven in te blazen. Met resultaat:

De komende weken gaan we turven bij welke recensies we graag sterren willen blijven zien en bij welke boekbesprekingen de sterren achterwege kunnen blijven.

In de boekenbijlage kregen slechts vier boeken sterren toebedeeld (1 x 2 sterren, 1 x 3 sterren, 2 x 4 sterren). Bij de interviews met Nana Kwame Adjei-Brenyah en sterauteur Colson Whitehead (die wel ‘sterauteur’ genoemd wordt) geen sterren, bij een lang stuk van Arnon Grunberg geen ster, bij de poëzierubriek van Arjan Peters rood voor slechte poëzie, groen voor goede poëzie, bij interview met ster Carine Crutzen die een roman over haar jeugd heeft geschreven geen sterren, bij de acht besprekingen van 175 woorden geen sterren, bij het luisterboek geen sterren, bij omslagbespreking geen sterren.

In NRC Handelsblad blijven de ballen (ronde sterren) belangrijk. Gisteren werden ze gretig uitgedeeld: 1 x 2 ballen, 2 x 3 ballen, 2 x 4 ballen, 5 x 5 ballen!

(Afbeelding: Twee personen bestuderen de sterrenhemel van Caspar Luyken naar een tekening van Jan Luyken, Rijksmuseum, publiek domein)

1