Nog wat achterstallig prijzennieuws. Een bedrag van 5.000 euro kan Ester Naomi Perquin bijschrijven op haar rekening, want zij is de laureaat van de Prijs van de KANTL voor Poëzie 2019. Uit de poëzie die verscheen in de periode tussen 2016 en 2019 verkoos de jury haar bundel Meervoudig afwezig. De KANTL reikt jaarlijks een literaire prijs uit die afwisselend gaat naar proza, podiumteksten, essay en poëzie. Voor de KANTL-prijs van 2019 kwamen alle poëziebundels uit de periode tussen 2016 en 2019 in aanmerking. De jury koos voor Meervoudig afwezig, een bundel van Ester Naomi Perquin (Van Oorschot, 2017).

Ester Naomi Perquin (1980) debuteerde in 2007 bij uitgeverij Van Oorschot met de dichtbundel Servetten halfstok. In 2009 volgde Namens de ander, en voor Celinspecties ontving ze in 2013 de VSB Poëzieprijs. In 2017 en 2018 was Perquin de Nederlandse Dichter des Vaderlands.

In haar vierde bundel Meervoudig afwezig wordt Ester Naomi Perquin persoonlijker en scherper dan in haar vroegere werk. De KANTL-jury wist de toon en de stijl in deze bundel zeer te waarderen. Ze verkoos daarom Meervoudig afwezig te bekronen boven recent werk van Luuk Gruwez, Eva Gerlach en Paul Demets, die ook voor de prijs genomineerd waren met bundels van zeer hoge kwaliteit.

Linde De Potter wint met haar proefschrift (over populaire elementen in het werk van Hugo Claus) de KANTL-prijs voor Literatuurstudie. Ook zij krijgt 5.000 euro. Naast haar literaire prijs reikt de KANTL ook elk jaar een wetenschappelijke prijs uit. Dit jaar is dat een prijs voor literatuurstudie. Linde De Potter is de laureaat van 2019. Ze ontvangt de prijs voor haar proefschrift Elk zijn genre, elk zijn Claus: Hugo Claus en de populaire verhaalcultuur.

Het doel van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal en Letteren (KANTL) is de studie, de beoefening en de bloei van de Nederlandse taal en letteren. De KANTL organiseert culturele en wetenschappelijke evenementen, geeft monografieën en een tijdschrift uit en kent allerlei prijzen toe.

0