Vanaf 1 december is Jeroen Vullings niet meer te vinden in het maandblad Vrij Nederland, maar bij het weekblad Elsevier. Bij Elsevier krijgt Vullings meer ruimte om fictie te bespreken dan nu het geval is bij het al jaren kwakkelende Vrij Nederland dat in de hoogtijdagen een aparte wekelijkse boekenbijlage had. Vullings krijgt ook de vrije hand in de te bespreken boeken. Het collectieve ontslag van alle redacteuren bij Vrij Nederland eerder dit jaar is waarschijnlijk een extra duwtje in de rug geweest om ergens anders te kijken. In oktober schreef Vullings al een recensie over non-fictie in NRC Handelsblad. Voor het radioprogramma Nieuwsweekend bespreekt Vullings ook regelmatig nieuwe fictie. De recensent schrijft sinds 1985 over literatuur, vanaf 1993 werkelijks in Vrij Nederland tot het blad een maandblad werd en de frequentie van de recensies terugliep.

Vullings is niet de eerste Vrij Nederland-criticus die overstapt naar Elsevier. Doeschka Meijsing ging hem in de jaren tachtig voor na een conflictueuze periode met de toenmalige boekenchef Carel Peeters. Met Vullings heeft Elsevier weer een literair zwaargewicht in huis gehaald.

Vullings schrijft momenteel een biografie over journalist Henk Hofland. Grappig detail: Hofland debuteerde ooit in Elsevier. Met een gedicht!