Webwinkel BookSpot (voorheen ECI) strooit met prijzen! Vorige week sleepte Peter Buwalda de BookSpot Lezersprijs 2019 in de wacht voor zijn roman Otmars zonen, gisteren won Manon Uphoff met haar roman Vallen is als vliegen de BookSpot Scholierenprijs 2019. En vanavond is bekend gemaakt dat Wessel te Gussinklo met zijn roman De hoogstapelaar de BookSpot Literatuurprijs wint voor fictie en Sjeng Scheijen de prijs wint in de categorie non-fictie voor zijn boek De avant-gardisten.

Bent u er nog? Enfin, zowel Te Gussinklo als Scheijen krijgt € 50.000,- op zijn bankrekening gestort. Zie hier alle genomineerden van de jaar in de beide categorieën (fictie en non-fictie).

De jury schreef over de winnaars deze teksten:

De longlist was al geweldig, de shortlist fantastisch, maar het winnende boek, aldus de jury, moest de lezer niet alleen versteld doen staan, maar hem ook versteld doen blijven staan.
Dat is de schrijver van het winnende boek in de categorie fictie op voortreffelijke wijze gelukt door de greep op zijn onderwerp en de afstand die hij daarmee schiep ten opzichte van zijn gemangelde, diep-tragische held. Je staat erbij en kunt niet ingrijpen bij deze wandelende sociale ramp – dat intense gevoel bevangt de lezer. Maar de lezer is gewonnen voor hem, krimpt ineen als hij weer zijn neus stoot, sociale rampen aanricht, in die lange, moeilijke leerschool die leven heet.
Dames en heren, de jury bekroont Wessel te Gussinklo’s roman De hoogstapelaar met de Bookspot Literatuurprijs 2019 voor fictie.

In de categorie non-fictie koos de jury onomwonden voor het literair geschreven boek waarin de lat het hoogst gelegd is. De auteur spreidt een magistrale beheersing van zijn onderwerp tentoon, een woelige periode in de eigenlijk nog tamelijk recente geschiedenis. Zo’n tijd waarin de kunst en de politieek even samen konden optrekken, bij het boetseren van een nieuwe tijd. De utopie overvleugelde de werkelijkheid in het denken van deze voorlopers van de nieuwe tijd – en de werkelijkheid sloeg hard terug.
Dames en heren, de jury bekroont Sjeng Scheijens De avantgardisten met De Bookspot Literatuurprijs 2019 voor non-fictie.

2