Na enkele jaren met thematische bloemlezingen die niet heel veel aandacht kregen (vorig jaar natuurstukjes van Jan Wolkers), gaat de CPNB dit najaar weer terug naar het oude concept voor de campagne Nederland Leest: één boek centraal stellen. Niet met een klassieker, maar met Het zwijgen van Maria Zachea van Judith Koelemeijer dat in 2001 voor het eerst verscheen.

Het zwijgen van Maria Zachea is een moderne klassieker waarin op fascinerende wijze een twintigste-eeuwse familiegeschiedenis wordt ontvouwd die naadloos aansluit op het thema Kleine geschiedenis, grote verhalen. Elke familie heeft zijn verhalen. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen twaalf broers en zussen het ware verhaal van hun familie.

De oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Ze wordt verzorgd door haar twaalf kinderen, geboren tussen 1934 en 1953. Nu de kinderen avond na avond tegenover hun moeder zitten, komen er al snel vragen omhoog. Wat weten die kinderen van hun moeder? Wat weten ze eigenlijk van elkaar? Hoe kijken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig? Met hun eigentijdse familieverhaal ontvouwt zich de geschiedenis van Nederland in de twintigste eeuw. Het zwijgen van Maria Zachea is een aangrijpend, herkenbaar boek over spreken en zwijgen, herinneren en beleven.

Judith Koelemeijer is blij:

Ik vind het een enorme eer dat ‘Het zwijgen van Maria Zachea’ is verkozen tot geschenkboek voor de campagne Nederland Leest. Bij de publicatie in 2001 heeft mijn familiegeschiedenis veel losgemaakt, en ik hoop dat het boek nu opnieuw veel lezers vindt en stof biedt tot nadenken en discussie.

Er is ook een Nederland Leest junior. Jongeren krijgen het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels.