De Bezige Bij begon als een clandestiene uitgeverij in de oorlog. Vandaag op Catawiki wordt een lot met 27 clandestiene uitgaven uit de perioide 1944/1945 aangeboden op Catawiki. Nog clandestiener en gewilder is de complete serie uitgaven van De Vijf Ponden Pers:

De complete clandestiene productie van deze prachtige serie bibliofiele werken, in het geheim gedrukt in een klein aantal exemplaren onder de bezetting door de Nazi’s. (22 titels). Het fonds van de Vijf Ponden Pers, gesticht door A.A. Balkema, W. Hellinga en J. van Krimpen in 1942, vormt een verzameling van zeer diverse, verfijnd ontworpen boeken, sommige heel groot, andere heel klein. De typografie is vaak van J. van Krimpen, soms van Dick Elffers, Susanne Heynemann, S.H. de Roos en anderen. Volgens H.N. Werkman in een brief aan August Henkels waren de boeken van de Vijf Ponden Pers bijna té mooi: ‘Het was me of ik de producten van lettergieterijen in handen had. Wat is dat allemaal onberispelijk van uitvoering en wat is dat van uiterlijk en innerlijk weergaloos select. Je slaat je handen van verbazing ineen als je zooiets ziet in deze tijd. In déze tijd waarin je haast geen vel goed papier machtig kunt worden’.

Bekijk de complete veiling hier. Je kunt tot 20.00 uur bieden.

De veiling is ingebracht door ‘Nitsjewo’ waarachter het gerenommeerde antiquariaat Fokas Holthuis schuilgaat blijkt uit de nieuwsbrief van vandaag. In die nieuwsbrief: ‘Boeken, tijdschriften, brieven en andere documenten uit of over de periode 1939-1945.’ Met een bijzonder druksel van H.N. Werkman. Te koop voor 2.200. Te koop totdat het weg is. Zie de rest hier.