‘Ik snap dat het voor de buitenwereld raar overkomt, maar het advies is op een volstrekt integere wijze tot stand is gekomen,’ zei voorzitter Johannes Leertouwer afgelopen week tegen Toef Jaeger van NRC Handelsblad. Aanleiding voor die uitspraak was de onthulling dat Ellen Walraven de nieuwe artistiek directeur was geworden van Writers Unlimited, terwijl ze daarvoor lid was van de Adviescommissie voor Kunst en Cultuur die besloten had het budget van Writers Unlimited te verhogen en de subsidie van Crossing Border de nek om te draaien.
Volgens Leertouwer heeft Walraven sinds februari, toen zij solliciteerde bij Writers Unlimited, geen advies meer gegeven over literaire organisaties.

Uit het stuk dat Nico Heemelaar en Jan-Willem Navis voor het AD schreven, blijkt echter dat ze haar verwoestende werk al eerder deed. Het evaluatiegesprek met Crossing Border werd namelijk door twee leden van de commissie gevoerd, Johannes Leertouwer en Ellen Walraven. Directeur Michel Behre van Crossing Border in het AD.

Omdat zij bij het evaluatiegesprek slechts vergezeld werd door voorzitter Johannes Leertouwer kon zij een grote stempel op het gesprek drukken. ‘Daarin werd weliswaar aangedrongen op een nauwere samenwerking met Writers Unlimited, maar dat dit punt doorslaggevend zou worden voor deze rigoureuze beslissing heeft ons echt verrast.’

Ook de website Den Haag Centraal zet vraagtekens bij de ondoorzichtigheid van de besluitvorming.

Dat Walraven zich gedeeltelijk terugtrok is nooit openbaar gemaakt en is ook niet vermeld in de inleiding op het 450 pagina’s tellende advies. Opvallend is dat Walravens (verlate) benoeming in de commissie, op 29 oktober 2019, voortvloeide uit het vertrek van theaterexpert Jan Zoet. In tegenstelling tot wat Walraven later zou doen, trok Zoet zich helemaal terug. Dat deed hij omdat hij was benoemd tot directeur van cultuurcomplex Amare en zo een spin in het Haagse culturele web was geworden. Deze wijziging in de commissie legden B en W vast in een benoemingsbesluit en dat werd meegedeeld aan de raad.