Een opmerkelijk element in Knecht, alleen, het nieuwste deel in de reeks Privé-domein van Gerbrand Bakker vormt de beschrijving van zijn relatie met Paul Biegel. Een ongelijke relatie tussen de oude gelauwerde kinderboekenschrijver en de jonge Bakker die nog niets gepubliceerd had. In het interview dat Sander Becker hem afnam voor Trouw kijkt Bakker er met genuanceerde blik op terug:

Hij weet niet meer precies waarom hij zich destijds liet ‘bepotelen’ door die oude man met een stoma en een zweepje op de kast. IJdelheid? Altruïsme? Plichtsgevoel? Hoop op een kruiwagen? “Ik had vooral medelijden, geloof ik”, zegt Bakker. “Ik was ook wel kwaad op hem. Maar het was absoluut geen #MeToo, want ik weet nog dat ik dacht: waarom laat ik dit eigenlijk voortduren? Je hebt zelf ook verantwoordelijkheid. Mensen zetten zich veel te snel als slachtoffer neer, vaak alleen om wat handtastelijkheden. Dan denk ik: zeik niet zo!”

Lees het hele interview met Bakker hier.

Luister hier naar de Tzumcast over Knecht, alleen.