Waar Yra van Dijk, Christine Otten en Abdelkader Benali vanmorgen in algemene zin de ‘witte’ jury van de Boekenbon Literatuurprijs kraakten, maakt fotografe Keke Keukelaar (die talloze auteursportretten maakte, veelal voor achterflappen van boeken) haar kritiek op de jury persoonlijker. Wat haar betreft moeten Jeroen Vullings (literair recensent bij Elsevier) en Daan Stoffelsen (redacteur De Revisor) hoognodig vervangen worden in de jury van de literaire prijs.

De Boekenbon Literatuurprijs heette voorgaande jaren de BookSpot Literatuurprijs en daarvoor de ECI Literatuurprijs. Daan Stoffelsen zat in de jury van de ECI Literatuurprijs (2017) en de BookSpot Literatuurprijs (2018, 2019), Jeroen Vullings nam eerder zitting in de jury van de BookSpot Literatuurprijs (2018, 2019).

Sebastiaan Kort (recensent NRC Handelsblad) wordt niet door Keukelaar genoemd, maar hij zat ook al drie keer eerder in de jury van de literaire prijs (ECI Literatuurprijs (2017) en de BookSpot Literatuurprijs (2018, 2019).

(foto: de jury in de tram door Jeroen Vullings op Twitter, een dag voor de bekendmaking)