Studenten in Nijmegen die de master letterkunde volgen, krijgen dit jaar geen gastcollege van Arjan Peters. Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Radboud Universiteit, licht dat besluit toe bij Vox.

‘Het was voor ons een lastige situatie’, zegt Jos Joosten, hoogleraar Nederlandse letterkunde. ‘Arjan Peters gaf hier al zo’n tien jaar gastcolleges. Maar we vroegen hem nu juist altijd omdat hij bij een krant actief was als literatuurcriticus. Toen die functie door de Volkskrant werd opgeschort, hebben we hem een mail gestuurd waarin we aangaven dat we, in afwachting van de uitspraak, voor het nieuwe academiejaar geen gebruik zouden maken van zijn diensten.’

Gisteren werd bekend dat Peters niet beschuldigd kon worden van #Metoo-praktijken, maar dat de Volkskrant hem wel mocht ontslaan. Peters heeft hoger beroep aangetekend. De Radboud Universiteit heeft dus al eerder eigen rechtertje gespeeld.

Er waren voor de rest geen problemen met Peters.

Joosten meldt nooit klachten over de recensent te hebben gehad. ‘Hij had overigens ook nooit direct contact met onze studenten. Ik stuurde de artikelen naar hem door, die besprak hij dan tijdens het college terwijl mijn collega of ik erbij waren.’