Uitgeverij Koninklijke Van Gorcum uit Assen en Uitgeverij kleine Uil uit Groningen slaan de handen ineen: ‘Samenwerking om ook de boekhandel te helpen.’ Om de regionale boekhandels in coronatijd te ondersteunen gaan beide uitgevers in het najaar een gezamenlijk programma aanbieden om in de boekhandels te presenteren.

‘Auteurs van boeken die de afgelopen maanden zijn verschenen hebben minder zichtbaarheid gehad om te vertellen over hun laatste boek. Boekwinkels hebben minder mensen binnengekregen. Wij gaan die twee bij elkaar brengen waardoor de boekhandel een leuke bijeenkomst met onze auteurs kan organiseren. Een win-win situatie voor alle partijen,’ aldus directeuren Peter ten Hoor (Kleine Uil) en Kor IJszenga (Van Gorcum).

‘Door onze diverse uitgaven heeft de boekhandel ook echt wat te kiezen. Van een lezing van Ard Posthuma over Reynaert de Vos tot een lezing van Harold de Jong over Operatie Amherst. Er is voor elke lezer wat wils.’

Deze week zal een speciale folder met de aanbieding naar de boekhandels worden verzonden waarna men bij vertegenwoordiger Daan Nijman kan aangeven welke auteur(s) men wil uitnodigen om een bijeenkomst te verzorgen.

‘We organiseren dit met min of meer gesloten portemonnee. We vragen alleen een kleine bijdrage ten gunste van de auteur(s) om hun onkosten te vergoeden. Daarnaast krijgt de boekwinkel tijdens de bijeenkomst een hogere korting op de betreffende boeken en recht van retour. We hopen hiermee de boekhandel een extra steuntje in de rug te geven en tegelijkertijd onze auteurs het podium te geven dat ze de afgelopen maanden moesten missen.’

Uitgeverij kleine Uil en uitgeverij Koninklijke Van Gorcum werken al langer samen. Daan Nijman, voormalig eigenaar van de gelijknamige boekhandel in Roden, bezoekt sinds een jaar voor beide uitgeverijen de Noordelijke boekhandels om hen te informeren over de nieuwe boeken. Ook de catalogi met de voor- en najaarsaanbiedingen van beide uitgeverijen worden gezamenlijk naar de Nederlandse boekhandels verzonden.

Directeuren Peter ten Hoor (Kleine Uil) en Kor IJszenga (Van Gorcum) kennen elkaar al lang. Ten Hoor is ook directeur van LINE UP boek en media en verzorgt voor Van Gorcum de productie van haar educatieve uitgaven. Naast deze uitgaven heeft Van Gorcum nog een onderdeel met (regionale) boeken op het gebied van cultuur en historie en daar zitten grote raakvlakken met de uitgaven van Kleine Uil.
‘Kleine Uil richt zich meer op literaire en streekgebonden boeken. In de praktijk bijten we elkaar niet en vindt er goed overleg plaats over beide fondsen. We vullen elkaar aan waardoor een bundeling van krachten goed mogelijk is.’

Bekijk de folder hier.