Het vak Nederlands heeft het moeilijk en afgelopen maandag werden de neerlandici Antoine Braet, Rob Grootendorst en Frans van Eemeren ook nog aan de schandpaal genageld in een stuk van Margriet Oostveen die iets te voortvarend harde uitspraken over de hoogleraren in de mond had gelegd van haar oud-leraar Nederlands Wim Daniëls. Wim Daniëls reageerde in de brievenrubriek.

Op de opiniepagina van de Volkskrant had ook een stuk van Jeroen Dera kunnen staan, maar dat werd geweigerd want ’te specialistisch’. Het enorm specialistische stuk staat nu op Neerlandistiek:

Als we echter constructieve stappen willen zetten in de strijd tegen de dalende leesvaardigheid van jongeren, moeten columnisten ophouden een drogbeeld te schetsen van die vermaledijde neerlandici. Want Oostveen, met haar gekleurde studieschema’s, is niet de enige die de neerlandistiek parodieert. Dit voorjaar nog deed Özcan Akyol in zijn boekenweekessay Generaal zonder leger universitaire neerlandici af als stoffige figuren ‘die elk zinnetje eindeloos willen ontleden, net zo lang tot ze de vermeende symbolische betekenis hebben gevonden die de auteur erin wilde stoppen.’

Lees het hele stuk hier.