In de ‘persoonlijke, sterloze boekenrubriek’ van tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk komt deze week het boek V2 van Robert Harris aan de orde. De Volkskrant heeft maar liefst een hele pagina uitgetrokken voor de tv-presentator die wat moet bijschnabbelen om rond te komen. De halve pagina wordt in beslag genomen door een tekening en als je het stukje tekst over de rubriek zelf weglaat, dan blijven er nog zo’n 600 woorden over. De eerste zin gaat meteen over hemzelf: ‘Mijn relatie met thrillerschrijver Robert Harris is een genante en helaas langdurige.’ De eerste 225 woorden gaan over de quote die de uitgeverij als blurb op de uitgave zet. Die is namelijk van Matthijs van Nieuwkerk en daar is ie niet heel blij mee. Na die uitgebreide inleiding over zijn eigen quote komt eindelijk het boek aan de orde:

Over V2 kan ik trouwens kort zijn: vintage Harris.

Ja, daar waren we al bang voor, want er zijn niet zo heel veel woorden meer over. In 157 woorden vertelt Van Nieuwkwerk vervolgens dat hij V2 niet zo spannend vindt. Dat is inderdaad wel kort. Daarna vertelt Van Nieuwkerk wat hij wel spannend vindt. In de laatste 30 woorden geeft Van Nieuwkerk de uitgeverij een nieuwe quote.

Lees de hele zelfpijperij hier.