Laten we eens beginnen met een compliment. Televisiepresentator Matthijs van Nieuwkerk mag wekelijks (als hij eraan toe komt) een bladzijde vullen in de Volkskrant. De helft van de pagina wordt ingenomen door een tekening waarop je meestal Van Nieuwkerk ziet die een boek leest. Voor een boekenbijlage toch een wekelijks terugkerende bijzonderheid: iemand leest een boek! Op de andere helft van de pagina passen zeshonderd woorden, waarvan er meestal driehonderd over Matthijs van Nieuwkerk gaan. Maar, en hier komt het compliment, deze week bespreekt Van Nieuwkerk het boek echt. Blijkbaar is hij ook in gaan zien dat zijn eigen stukjes een tikkeltje te ijdel waren. Of, om het op zijn Van Nieuwkerks te zeggen als hij een citaat van een ander geeft:

Ik citeer vandaag misschien meer dan gebruikelijk is in boekenstukjes, maar van de zeshonderd woorden die me wekelijks ter beschikking staan, had ik nu toch de neiging er zo min mogelijk te morsen met mijn eigen, zoveel doffere woorden.

Als je deze zin had weggelaten dan had je nog meer ruimte gehad, denk je dan. Het boek dat Van Nieuwkerk bespreekt is De ultieme vergaarbak, een verzameling stukken van Gerrit Komrij, gedundrukt door Van Oorschot.

Hebben we dan niet een klein puntje van kritiek? Van Nieuwkerk roemt het virtuoze schelden van Komrij dat de lezer doet denken aan ‘Schiettent Twitter.’

Komrij heeft die immense poel van rancune en misprijzen uiteraard nooit gekend, little did he know.

Ik heb De ultieme vergaarbak nog niet gelezen, maar little did he know past niet echt bij Komrij, van wie in 2013 het boekje Twee punt nul postuum verscheen, waarin hij schreef over alle aspecten van het internet. Een bundeling van columnachtige stukken die steeds vooraf werden gegaan door een tweet van de toenmalige hoofdredacteur van NRC Handelsblad. Er staat zelfs een stukje in over de paus die gaat twitteren. Hoewel Komrij meer van Facebook was, volgde hij alles online. Echt alles. Als hij nu nog had geleefd dan hadden we hem vast ook kunnen volgen op Instagram en TikTok, in ieder geval zou hij ons volgen.

Lees het hele stuk hier.