Oek de Jong wint met zijn roman Zwarte schuur de Boekenbon Literatuurprijs 2020. Dat is zojuist bekend gemaakt via het YouTube-kanaal van de literatuurprijs. Het was voor het eerst dat de prijs werd uitgereikt onder de naam van de nieuwe sponsor, voorgaande jaren was BookSpot de sponsor van de prijs (en daarvoor ECI, AKO, et cetera).

Met vier mannen op de shortlist en één vrouw was de kans groot dat de prijs ter waarde van 50.000 euro naar een man zou gaan. Hier kwam – voorafgaand aan de uitreiking – ook stevige kritiek op (zie hier, hier, hier, hier en hier).

De jury noemt Zwarte schuur ‘een toonbeeld van de rijkdom en reikwijdte van de literaire roman’.

De jury van de Boekenbon Literatuurprijs bestond uit uit: Jan Dertaelen, boekverkoper bij De Groene Waterman in Antwerpen en recensent, Sofie Gielis, redacteur van het literair tijdschrift Dietsche Warande & Belfort, Sebastiaan Kort, recensent voor NRC, Daan Stoffelsen, boekverkoper, recensent en hoofdredacteur van literair tijdschrift De Revisor, Jeroen Vullings, literatuurcriticus Elsevier en Nieuwsweekend.