Alma Mathijsen, Jacob Jolij en Olphaert den Otter waren te gast in de zoom-aflevering van Onder de vulkaan.

Alma Mathijsen diept in haar nieuwste, autobiografische boek Bewaar de zomer thema’s als de verloren vader, volwassen worden, taal en liefde verder uit. Een psychologisch zelfonderzoek met als focus het huis waar ze in haar jeugd de vakanties doorbracht.

Jacob Jolij, cognitief neurowetenschapper en verbonden aan de afdeling Experimentele en Arbeidspsychologie van de RUG, bestudeert in hoeverre onze waarneming samenhangt met de realiteit. Hij schreef er een boek over: Wat is bewustzijn nou eigenlijk?

Schilder Olphaert den Otter onderzoekt in uiteenlopende reeksen de gevolgen van menselijk handelen op de leefomgeving. Zonder dat de mens in zijn schilderijen figureert, speelt hij – als dader en/of slachtoffer – de hoofdrol in landschappen waar rampen plaatsvinden of hebben plaatsgevonden. Een overzicht van het werk van Den Otter is tot eind februari 2021 te zien in Museum Belvedère in Heerenveen.

Presentatie: Roos Custers en Coen Peppelenbos, Productie: Pauline Durlacher/Stichting Square Web.

Als de aflevering je bevalt kun je een bijdrage sturen via een Tikkie aan Stichting Square Web.