We herinneren ons het programma De Wereld Draait Door nog goed. Herman Brusselmans was daar regelmatig te gast als een van zijn twee jaarlijkse boeken uitkwam en dan ging Brusselmans het over ‘beffen’ hebben en dan deed Matthijs van Nieuwkerk of hij quasi beschaamd was. En de volgende keer ging het gesprek over hoe leuk het vorige gesprek was en dan ging het weer over ‘beffen‘. De inhoud van de boeken deed er nooit zoveel toe. Dat waren nog eens tijden.

Gelukkig heeft Matthijs van Nieuwkerk nu een tweewekelijkse boekenrubriek in de Volkskrant. Deze week schrijft hij over de laatste roman van Brusselmans. Van Nieuwkerk noemt zich een echte fan, omdat hij al 8 boeken van Brusselmans gelezen heeft. Van Nieuwkerk heeft Maanlicht van een andere planeet nog niet uit en dat komt door zijn speciale leeswijze:

Ik weet niet of ik de zeer belangrijke schrijver ontrief, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek daarbij op een willekeurige bladzijde openknak en begin te lezen. Dus niet gehinderd door welk verhaal dan ook, spring ik op willekeurige pagina’s op goed geluk rechtstandig het boek in.

Twee keer vijf willekeurige bladzijden per dag. Je hoeft niet heel erg je best te doen om een boekenrubriek te mogen vullen.

Van Nieuwkerk noemt Herman Brusselmans: ‘Een zeer belangrijk schrijver.’ Lees zijn rubriek hier.