Er zijn maar liefst 55 auteurs genomineerd uit 14 landen van de EU die dit jaar mogen meedoen in de tombola die de European Union Prize for Literature 2021 heet. Om de drie jaar doet Nederland mee. Er komen in totaal 14 winnaars, uit elk land één. Het doel is onder meer om de hedendaagse literatuur uit de diverse lidstaten beter bekend te maken onder elkaar. Wat de winnaars zelf krijgen wordt niet helemaal duidelijk op de website waar je ook de namen van de andere genomineerden kunt vinden.

Gerda Blees – Wij zijn licht (Podium)
Jente Posthuma – Waar ik liever niet aan denk (Pluim)
Raoul de Jong – Jaguarman (De Bezige Bij)

De winnaars worden o 18 mei bekendgemaakt. Eerdere winnaars voor Nederland waren Jamal Ouariachi, Marente de Moor en Rodaan Al Galidi.

In de jury voor de Nederlandse boeken zaten Martijn David, Iris Meijer, Margot Dijkgraaf en Andrea Kluitmann.