Binnenkort verschijnt er een artikel van Jeroen Dera over Het gouden ei, een van de meest gelezen boeken op de leeslijsten in het voortgezet onderwijs. Dera zal in het artikel vooral ingaan op de manier waarop het boek behandeld wordt op scholen en zal dan ook wijzen op de racistische en seksistische aspecten die meestal worden overgeslagen.

In de podcast Tiepies Nederlands licht Dera al een tipje van de sluier op. In de podcast praat hij met Derwent Christmas en Jacco Reitsma over literatuuronderwijs op school, over de kloof die er bestaat tussen wat er op universiteiten gedaan wordt aan literatuuronderzoek en wat daarvan doorsijpelt op scholen, over de boekenkeuze voor leeslijsten en ten slotte gooit hij De zwarte met het witte hart van Arthur Japin uit de top 5 ten faveure van Confrontaties van Simone Atangana Bekono.