De eenenvijftigste editie van Poetry International – vorig jaar om voor de hand liggende redenen uitgesteld – is dit weekend volledig online te volgen. Een passe-partout kost 35 euro. 

De drie locaties in Rotterdam waar het festival zich afspeelt – LantarenVenster, Theater Walhalla en Verhalenhuis Belvédère – zijn beperkt toegankelijk voor publiek. Het thema van dit jaar is: What you will hear is true. De festivalfinale, zondag, heet dan ook toepasselijk What you have heard is true. Juana Adcock, Raymond Antrobus, Ellen Deckwitz, Paul Demets, Bernke Klein Zandvoort, Alfred Schaffer, Anne Vegter en Peter Verhelst treden ter afsluiting van het driedaagse festival op.

Het thema was de afgelopen weken in reusachtige letters te lezen op de daken in het centrum van Rotterdam rondom de Koopgoot, een samenwerkingsproject met de Rotterdamse Dakendagen en het Eurovisie Songfestival. Elk woord stond op zijn eigen dak, zodat de zin ook in andere volgorde kon worden gelezen : ‘Hear what you will’ of ‘Is what you will hear true’? Met het thema What you will hear is true gaat het festival de strijd aan met nepnieuws, leugens en alternatieve waarheden waar de sociale media in grossieren.

Het programma begint vanavond met een spoken-word-diner van zeven gangen. Wie thuis kijkt (en niet te ver van of in Rotterdam woont), kan het diner vooraf afhalen. Host is Luan, een gevestigde naam in de spoken word-scene. Hij was huisdichter op FunX en gaf twee jaar lang workshops aan vluchtelingen in het AZC te Utrecht.

Ook vanavond treden de dichters Raymond Antrobus, Juana Adcock, Peter Verhelst en Samantha Barendson op in LantarenVenster. Dit is een van de gelegenheden waarbij publiek welkom is.

Intussen is dan al bekend wie dit jaar met de eer van de C. Buddingh’-prijs gaat strijken: Schiavone of René Smeets of Wout Waanders of Dorien de Wit. Zij werden door de jury onder voorzitterschap van Ellen Deckwitz genomineerd.

Alle programma’s zijn ook op een later tijdstip (on demand) terug te zien. Tickets en een overzicht van het volledige programma en alle dichters hier.

Op de foto Ellen Deckwitz.