Uit De Groene Amsterdammer van vorige week, maar nog steeds vermakelijk om te lezen: ’21 vragen aan… Kader Abdolah’. Over TikTok (‘Eerst kreeg ik heel veel filmpjes van meisjes in bikini’), Peter Handke (‘Ik heb al zijn boeken gelezen. Ik weet niet waarom, maar ze zijn zo mooi’) en Guido Gezelle en Rutger Kopland als zijn lievelingsdichters.

Maar natuurlijk ook de vraag die elke week terugkeert in deze rubriek:

Wie van uw tijdgenoten wordt over honderd jaar nog steeds gelezen?

Wat grappig. Ik kreeg onlangs dezelfde vraag op een lezing. Kijk, de tijden zijn zo veranderd. De maatschappij is constant in beweging. Vroeger had je Oorlog en vrede. Dat was dan hét boek voor de komende honderd jaar. Hoeveel veranderingen hebben we de afgelopen twee decennia gekend? Er komen zo veel nieuwe onderwerpen en nieuwe talenten. Boeken kunnen daardoor geen lange leeftijd meer hebben zoals vroeger. Maar enkele boeken van mij zullen wel nog gelezen worden. Ik heb me namelijk tussen de grote schrijvers gewurmd want ik heb over de Koran geschreven en over 1001 nacht. Door over boeken uit de wereldliteratuur te schrijven heb ik mezelf vereeuwigd. Zo blijft Kader Abdolah langer leven dan andere schrijvers!

Lees hier alle vragen aan Abdolah en zijn antwoorden.