In juli mag Jeroen Dera een column schrijven voor de Volkskrant. In zijn eerste column gaat het over literatuur in vmbo-klassen, poëzie zelfs. Hij werd geconfronteerd met zijn eigen vooroordelen toen hij een poëzieles zag van een student over Piet Paaltjens en dacht dat het een atheneum- of gymnasiumklas betrof. Niet dus.

In het examenprogramma van het vmbo komt het woord ‘literatuur’ niet voor, laat staan dat er systematisch aandacht is voor beroemde gedichten uit de negentiende eeuw. Zelfs op de havo vormt literatuurgeschiedenis geen verplicht onderdeel van het schoolvak Nederlands. Het was dus niet zo gek om te denken dat ‘3C’, zoals de klas heette in de lesvoorbereidingen van mijn student, een vwo-klas was. Maar ik moet ook eerlijk zijn: niets in mij had verwacht dat een vijftienjarige vmbo-leerling zich zo zou verwonderen over de verbazing der mussen.

Lees de hele column hier.