De bundel En niet bij machte (Atlas Contact) van J.V. Neylen heeft de vijfde Poëziedebuutprijs, een initiatief van Poëziecentrum en deAuteurs, gewonnen. Ze wint € 1.500. De jury:

J.V. Neylen (1989, Antwerpen) is de jongste geselecteerde dichter voor de Poëziedebuutprijs Aan Zee 2021. Toch valt op hoe doorleefd haar poëzie is: plechtstatig verwoordt ze haar zoektocht naar identiteit en naar de eeuwige balans tussen hoog willen reiken, maar zich teruggetrokken weten naar al wat grond is.
En niet bij machte overtuigde de jury door haar volgehouden kwaliteit, de weerklank van een Vlaamse, poëticale traditie – denk aan Claus, Nolens, Pernath – en door de nauwkeurige, retorisch rijke formulering. Neylen dicht barok, maar steeds intimistisch en doordacht: de beelden die ze oproept, haken in elkaar vast tot ze in het laatste gedicht samenkomen in een sculptuur van motieven.
J.V. Neylen is een belangrijke nieuwe stem in het Nederlandstalige literatuurveld. Ze toont dat er naast het experiment of het pleidooi vandaag nog steeds plaats is voor een nieuwe ent op een klassieke stam.

De andere genomineerden waren Anna de Bruyckere met Voor permanente bewoning (Cossee), Meity Völke met Aan het licht (De Arbeiderspers) en Elly Stolwijk met Liefde de vluchtige holte (In de knipscheer). Hier vind je filmpjes van alle genomineerden.

De jury bestond uit: Sarah Vankersschaever (voorzitter), Hans Vandevoorde, Maud Vanhauwaert, Tineke De Meyer.

Lees de recensie van Jan de Jong over deze bundel hier.