Op 31 oktober wordt bekendgemaakt welk boek 20.000 euro heeft opgeleverd in de race om de Libris Geschiedenis Prijs 2021. Er zijn nog 5 boeken in de running voor het beste historische boek van het afgelopen jaar.

* Philip Dröge – Moederstad (Spectrum)
* Jelle Gaemers – Willem Drees (Boom)
* Margriet van der Heijden – Denken is verrukkelijk (Prometheus)
* Sandra Langereis – Erasmus (De Bezige Bij)
* David Van Reybrouck – Revolusi (De Bezige Bij)

De jury bestaat uit Khadija Arib, lid van de Tweede Kamer (voorzitter), Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.