Uitgeverij Atlas Contact heeft bekendgemaakt dat Anton Valens gisteren is overleden op 57-jarige leeftijd. Valens debuteerde met Meester in de hygiëne, bekroond met de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs, en schreef daarna diverse romans waaronder Het boek ONT, waarvoor hij de Tzum-prijs ontving. Voor Het compostcirculatieplan kreeg hij de F. Bordewijk-prijs 2016. Zijn laatste roman, Chalet 152, verscheen in oktober 2019. Valens leed al sinds 2016 aan kanker.

In 2019 zei hij in een interview met Thomas de Veen in NRC Handelsblad:

Leven na de dood: daar is niets zinnigs over te zeggen. Eerst dacht ik: er is niks. Terwijl ik nu ook andere manieren zie om naar de mens en de wereld te kijken dan alleen de puur wetenschappelijke benadering. De mensen die het soefisme aanhangen, die een roes ontwikkelen om een extatische toestand te bereiken, nemen natuurlijk geen wetenschappelijk toetsbare werkelijkheid waar, maar misschien wel iets anders wat even werkelijk voelt. En wat ik wel ben gaan beseffen: dat al je hallucinaties uit je eigen hoofd voortkomen.

Op Tzum vind je recensies over Vis, Chalet 152 (twee zelfs), Het compostcirculatieplan en Het boek ONT.

Van het boek ONT werd ook nog een hoorspel gemaakt in vijf afleveringen die je hier kunt naluisteren.

(foto: uitreiking van de Tzum-prijs in 2013)