Boekblad berichtte gisteren dat Joost Nijsen over een half jaar vertrekt bij Podium, de uitgeverij die hij heeft opgericht. Podium was altijd een zelfstandige uitgeverij totdat deze in 2019 werd opgenomen bij uitgeefhuis Nieuw Amsterdam, toen onderdeel van Novamedia, die begin dit jaar de hele uitgeeftak verpatste aan Lannoo.

Uitgeverij Podium heeft een roemruchte geschiedenis waar schrijvers als Ronald Giphart, Manon Uphoff en Alex Boogers zaten, die opeen gegeven ogenblik allemaal voor een groter uitgeefconcern kozen. Ook Kluun, doorgebroken bij Podium waar men lang kon teren op het verkoopsucces van Komt een vrouw bij de dokter, brak enige tijd geleden met Podium. Er kwamen ook schrijvers terug, zoals Thomas van Aalten. Recentelijk scoorde Podium nog met auteurs als Gerda Blees en Arjen Lubach. Nijsen wordt opgevolgd door Sladjana Labovic. Labovic was ‘creative manager’ bij Unieboek | Het Spectrum en is sinds april in dienst bij Podium.

Nijsen gaat in ieder geval schrijven, beginnend met een essay.

Op zijn Facebookpagina reageren mensen uit de literaire wereld verbaasd en teleurgesteld.
Alexis de Roode:

Ach, waarom duurt niets nou eens eeuwig? Je zult gemist worden op deze plek, maar het levert hopelijk ook moois en nieuws op voor alle partijen. Juli is nog een eindje. Dat het maar een vlammende winter moge worden.

Manon Uphoff

Maar waarom Joost?

Ed Van Eeden

Geen gelul, Joost, gewoon netjes tot je overlijden doorwerken, zoals dat hoort

Rob Luckerhof

Je begint vast een nieuwe carrière. Dat essay is een begin. Ik ben heel benieuwd. Fantastisch fonds heb je in de afgelopen decennia opgezet.

Manon Uphoff

Maar waarom Joost?