In het radioprogramma De Taalstaat is de vijfde genomineerde bekendgemaakt voor de Woutertje Pieterse Prijs 2022: De tunnel van Anna Woltz.

Met De tunnel schreef Anna Woltz een razendknap jeugdboek. Enerzijds voert ze haar lezers in volle vaart mee naar het Londen van de Tweede Wereldoorlog, waar ze naar adem happen in ondergrondse metroruimtes en gebombardeerde parken. Anderzijds is de schrijfster een intelligente commentator: De tunnel is niet alleen een actieboek, maar ook een reflectie op klasseverschillen, identiteit én schrijverschap. Een boek met vele ingangen, tunnel op tunnel op tunnel op tunnel.

Eerder werden al Terra Ultima van Raoul Deleo en Noah J. Stern, Schaduw van Toet van Lida Dijkstra en Djenné Fila, Viruswereld van Marc ter Horst en Wendy Panders en Zonder titel van Erna Sassen en Martijn van der Linden en De meisjes van Annet Schaap genomineerd.

De jury bestaat uit schrijver en televisiemaker Abdelkader Benali (juryvoorzitter), Jeroen Dera, Jürgen Peeters, Marga Scholma en Annemarie Terhell.