Zeg je Betje Wolff dan zeg je Aagje Deken, maar Marita Mathijsen gaat de dames nu wel uit elkaar halen. Op haar blog kondigt Mathijsen aan dat ze bezig is met een biografie van Betje Wolff alleen.

Ik wil me op alleen Betje concentreren: tenslotte leefde Betje slechts 26 van haar 66 levensjaren met Aagje samen, en ging ze de eerste veertig jaar haar eigen weg. Maar natuurlijk zal Aagje in mijn relaas over die 26 late jaren meelopen – een diepere ‘Wahlverwantschaft’ dan die is er tussen Nederlandse schrijvers niet te vinden.

Het gaat ook geen gewone biografie worden maar een emobiografie.

Een ‘emobiografie’? Hoe zie ik die? Geen biografie waarop ik zou kunnen promoveren! Maar natuurlijk wel een wetenschappelijk onderbouwde biografie, met noten en literatuurverwijzingen. Waarin wijkt hij af van een ‘wetenschappelijke biografie’? Ik ga veel ruimte geven aan interpretaties, die ik dan wel zo formuleer dat ze herkenbaar zijn als mijn eigen zienswijzen.

Lees het hele stuk hier.

(afbeelding: Kelkglas met het portret van Betje Wolff, via het Rijksmuseum)