Op de Neerlandistiekdagen in Utrecht is gisteren de Everwinus Wassenbergh Penning 2023 uitgereikt aan Marita Mathijsen. In haar dankwoord benadrukt Mathijsen dat de Neerlandici niet te veel moeten klagen over de achteruitgang.

Laten wij, Neerlandici, ons niet in de hoek van Don Quichotten duwen, laten we niet denken dat we behoudzuchtigen zijn die vergeefs strijden voor een stervende eeuwenoude eik, laten we niet denken dat we Gysbrecht van Aemstel zijn die zijn stad ziet ondergaan. We zijn ook niet de halsstarrige vioolbouwer uit Thomas Rosenbooms Publieke werken. […] Of, en nu in mijn eigen woorden: hou toch op met dat geklaag over achteruitgang, over verlies van leesvaardigheid, over Engels in de bachelors. ‘Nederlands is een werkwoord’, is de titel van een recent nummer van het tijdschrift De Lage Landen. Zo is het: Nederlands is actief, het komt op de derde plaats van de meestgesproken Germaanse talen, het bloeit juist door de invloed van de nieuwkomers, de literatuur van de laatste jaren is verbijsterend mooi, en wie Nederlands gaat studeren is geen zonderling, maar iemand die voor iets exclusiefs kiest – iets van weinigen voor weinigen om maar weer Kloos te citeren.

Lees haar hele dankwoord hier.
En lees hier de laudatio.

Everwinus Wassenbergh was de eerste hoogleraar die Nederlands doceerde (aan de universiteit van Franeker).

(foto via Neerlandistiek)