Mariken Heitman is met Wormmaan de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022. Dat maakte juryvoorzitter Ahmed Aboutaleb zojuist bekend in Felix Meritis. Volgens de jury is de roman ‘een boek dat qua vorm, inhoud en denkkracht zijn gelijke niet heeft’. De uitreiking van de prestigieuze literatuurprijs was live te zien in Nieuwsuur op NPO2. Heitman ontvangt 50.000 euro en een bronzen legpenning ontworpen door Irma Boom.

De andere genomineerden waren Nico Dros met Willem die Madoc maakte, , Auke Hulst met De Mitsukoshi Troostbaby Company, Deniz Kuypers met De atlas van overal, Renée van Marissing met Onze kinderen en Lisa Weeda met Aleksandra.

De afgelopen tijd ontstond er namelijk rumoer over de keuze van de jury. Grote namen ontbraken op de longlist. Volgens Onno Blom (Volkskrant-criticus) was de jury zelfs de weg kwijt.

Critici voorspelden afgelopen weekend in de boekenbijlagen verschillende winnaars, voorgaande jaren was er meestal sprake van een gedoodverfde winnaar.

De vakjury bestond dit jaar uit: Katja de Bruin (chef boekenredactie VPRO Gids), Femke Essink (literair criticus voor De Groene Amsterdammer), Alicja Gescinska (filosofe, schrijfster) en Theo Hakkert, literair recensent voor Tubantia).