Onlangs stond de dundrukeditie van Remco Campert weer in de bestsellerlijst. Dat is wel begrijpelijk want de dundrukreeks van Van Oorschot ziet er prachtig uit. Voor het najaar staat er een opmerkelijke naam op de rol: Kees Stip. Puntgaaf heet de bundel die door Ivo de Wijs is samengesteld voor de reeks Gedundrukt.

Kees Stip (1913–2001) studeerde klassieke letteren en debuteerde als student in 1941 met ‘Dieuwertje Diekema’, een persi age op ‘Mária Lécina’ van J.W.F. Werumeus Buning, die anoniem en illegaal verspreid werd. Het was het begin van een grote carrière als puntdichter, met duizenden virtuoze korte gedichten, waarin vaak dieren en plaatsnamen figureren.

Na de oorlog was hij werkzaam voor onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad, en was hij redacteur van het Polygoonbioscoopjournaal. Bovendien was Stip actief als scenarioschrijver van films voor de Rijksvoorlichtingsdienst en schreef hij teksten voor de radio en de reclame.

In 1951 begon hij voor de Volkskrant nonsensicale dierenverzen te schrijven onder het aan Multatuli ontleende pseudoniem Trijntje Fop. Deze gedichten werden samengebracht in De dierkundige dichtoefeningen van Trijntje Fop (1955), Beestachtigheden (1956), Ezelsoor (1957) en De peperbek (1966) Hij schreef daarnaast nogal maatschappijkritische sonnetten, onder andere gebundeld in Een kind met kikkerpoten (1987).

Uit zijn immense oeuvre maakte groot liefhebber en kenner Ivo de Wijs, bijgestaan door Jaap Bakker, een ruime selectie voor de reeks Gedundrukt, onder de titel Puntgaaf.

De uitgave staat gepland voor november.