Onno Blom presenteerde in het verleden niet alleen een wijnovergoten boekpresentatie van Ilja Gort, hij mocht afgelopen zaterdag ook een ellenlang interview met de schrijvende wijnboer publiceren in de Volkskrant. Daarin komt ook de fittie uitgebreid aan de orde die Gort onlangs had met NRC-recensent Arjen Ribbens. Onno Blom vat die samen:

Kunstredacteur Arjen Ribbens noemde Vrije vogels een ‘potsierlijk’ boek voor lezers ‘zonder de minste hersenactiviteit’.

Een kleine, maar wezenlijke verdraaiing van wat er werkelijk stond. Ribbens reageert vandaag met een ingezonden brief in de Volkskrant:

In de rubriek ‘Iedereen leest’, waarin de krant bestsellers bespreekt die het boekenkatern niet halen, noemde ik het een van die vederlichte zomerboeken ‘die doen vermoeden dat aan het strand of bij het zwembad een taboe rust op zelfs de lichtste vorm van hersenactiviteit’.

Volkskrant-interviewer Onno Blom, die op verzoek eerder een van Gorts manuscripten redigeerde, verdraaide dat tussen aanhalingstekens tot een boek ‘voor lezers zonder de minste hersenactiviteit’ – een onheus citaat dat de toon zet voor zijn drie pagina’s grote vraaggesprek met Gort.