Het lied van ooievaar en dromedaris van Anjet Daanje is een van de beste boeken van de afgelopen maanden. Dat schrijft de Volkskrant vandaag in een artikel over de beste culturele uitingen van 2022 tot nu toe. Bij de fictie wordt ook nog Naar het paradijs van Hanya Yanagihara, Kroniek van het vermoorde huis van Lúcio Cardoso, Wormmaan van Mariken Heitman, Geluksvogels van Luigi Pirandello en Anéantir van Michel Houellebecq. Waar is het lam? van Mustafa Stitou is de beste poëziebundel tot nu toe.

Niet alleen Daanje maar ook haar uitgeverij Passage krijgen een compliment van Wilma de Rek in de Volkskrant.

Een paar jaar geleden brak ze door met De herinnerde soldaat, uitgekomen bij de kleine, in Groningen gevestigde uitgeverij Passage, nadat uitgever Thomas Rap haar had laten weten geen brood meer in haar werk te zien – leve Passage! Ze heeft een hekel aan optredens (‘achteraf denk ik: wat heb ik voor stomme dingen gezegd?’) en ook dat maakt haar zo leuk. Leve Anjet Daanje!

De aanschafsuggestie van NBD Biblion is een stuk zuiniger en onbegrijpelijker:

‘Het lied van ooievaar en dromedaris’ is met literair vakmanschap en in een poëtische stijl geschreven, met volle, golvende zinnen. Daanje maakt hierbij gebruik van een verhaalstructuur die voortborduurt op de vertelwijze van Brontë’s beroemde roman ‘Wuthering Heights’. Een bijzondere roman voor een selecte literaire lezersgroep.

Met die selecte literaire lezersgroep valt het wel mee, want het boek vliegt de winkel uit. Gisteren is de nieuwste druk in de boekhandel gearriveerd.