Eveline Aendekerk kreeg nogal wat kritiek over zich heen na haar uitspraak ‘Als je niet veel leest en je moet Het bittere kruid gaan lezen, dan worden al je vooroordelen over lezen bevestigd. Dan wordt vrij vakkundig het leesplezier eruit geramd.’ Ten onrechte vindt columniste Stine Jensen in NRC Handelsblad.

Ik had het met Aenderkerk te doen: ze behoort tot de te koesteren groep die zich met hart en ziel inzet voor het boek. De wijze waarop leesminnend Nederland – voornamelijk 50-plussers – zich op haar stortte en haar aan stukken scheurde, was genadeloos. Oké, het was een ongelukkige uitspraak, maar dit?

In 2019 schreef Stine Jensen, die Het bittere kruid als tiener ook saai vond, het essay voor de Maand van de Spiritualiteit voor de CPNB.

De samenvatting van de column door Stine Jensen zelf: