De gelauwerde Engelse schrijfster Hilary Mantel is gisteren overleden. Dat heeft haar uitgever bevestigd, de doodsoorzaak is niet bekendgemaakt. De schrijfster, zeventig jaar oud, overleed temidden van familie en vrienden.

Ze sleepte twee keer de Man Brooker Prize in de wacht, eerst voor Wolf Hall, daarna voor het vervolg erop Bring Up the Bodies. Beide romans maken deel uit van de trilogie over Thomas Cromwell, de machtigste persoon aan het hof van Hendrick VIII. Laatstgenoemde titel werd in 2012 uitgeroepen tot Boek van het Jaar. In 2020 verscheen het afsluitende deel van de trilogie, The Mirror & the Light. Dit boek werd genomineerd voor de Booker Prize.

Mantel werd beschouwd als een van de belangrijkste romanschrijvers in het Engels van deze eeuw. Ze debuteerde in 1985 met Every Day is Mother’s Day.

Haar boeken verschenen in Nederlandse vertaling bij Meridiaan Uitgevers. Bekende titels zijn: De geest geven (2021), Vorstelijke personages en andere geschriften (2021), De spiegel & het licht (2020) en De moord op Margaret Thatcher (2020).

In 2018 interviewde Guus Bauer Hilary Mantel voor Tzum over Het boek Henry:

U schrijft: ‘Het hele leven van Cromwell was een oefening in hypocrisie’. In welk opzicht?
‘In de ogen van de edelen was hij nu eenmaal niet hun gelijke. Slechts een paar lieten hem dat ook recht in zijn gezicht weten. Daar had hij eigenlijk wel waardering voor. De meesten behandelden hem met vals respect omdat hij nu eenmaal machtig was. Hij hield zich in alle gevallen aan de etiquette maar wist natuurlijk donders goed wat er echt speelde.’

Lees het hele interview hier.

In 2017 was Hilary Mantel te gast bij Adriaan van Dis in De Wereld Draait Door. Kijk hier.