Zojuist is door Thom de Graaf in het radioprogramma OVT bekendgemaakt dat De zwijger (Querido) van René van Stipriaan de Libris Geschiedenis Prijs 2022 heeft gewonnen. De winnaar krijgt 20.000 euro. Afgelopen vrijdag kreeg Van Stipriaan ook al de Leonard Willemsprijs voor zijn boek over Bredero.

Uit het juryrapport:

In het rijtje klassieke vaderlandse helden staat Willem van Oranje bovenaan. Veel eigentijdse biografen zouden hem daarom met genoegen van zijn voetstuk hebben gerukt, door zijn slechte daden zo breed mogelijk uit te meten. Maar René van Stipriaan weigert te kiezen tussen ophemelen en debunken. Zijn biografie van de Zwijger is gebalanceerd en plaatst de hoofdpersoon in de context van zijn tijd en milieu. Zo ontstaat het beeld van een ambitieuze edelman die zijn dynastieke belangen verdedigde, en die door diepe dalen ging om zijn doel te bereiken. Een zeldzaam grondig en prettig geschreven boek, dat alle eerdere biografieën over Willem van Oranje overtreft.

De andere genomineerden waren:
Bart van der Boom – De politiek van het kleinste kwaad. Een geschiedenis van de Joodse Raad voor Amsterdam, 1941-1943 (Boom)
Patrick Dassen – De Weimarrepubliek. Over de kwetsbaarheid van de democratie (Van Oorschot)
Anne-Lot Hoek – De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (De Bezige Bij)
Luc Panhuysen – Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639 (Atlas Contact)

De Libris Geschiedenis Prijs is een initiatief van Historisch Nieuwsblad, Libris, Nederlands Openluchtmuseum, Rijksmuseum Amsterdam, Trouw en VPRO.

De jury bestond uit: Thom de Graaf, vice-president van de Raad van State (voorzitter), Karin van den Born, eindredacteur NTR-televisie; Mineke Bosch, hoogleraar Moderne Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen; Maria Holtrop, conservator Geschiedenis bij het Rijksmuseum; Annemarie Lavèn, hoofdredacteur van Historisch Nieuwsblad; Nelleke Noordervliet, schrijfster, verbonden aan Trouw; Maarten Prak, hoogleraar Economische en Sociale Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum.