In het programma Vroege Vogels is bekendgemaakt dat Tijs Goldschmidt de Jan Wolkersprijs 2022 gewonnen heeft met zijn boek Wolven op het ruiterpad. Goldschmidt krijgt 5.000 euro en een origineel portret door Siegfried Woldhek. De jury bestaat uit Karina Wolkers, Allard Stapel (Wereld Natuur Fonds), Jean-Pierre Geelen (de Volkskrant) en Daniel Gulpers (Vroege Vogels).

Juryvoorzitter Jean-Pierre Geelen over de winnaar:

Erudiet en met gezag, een vlotte pen en een vleugje subtiele humor beschrijft Goldschmidt de natuur van nu – en niet in de laatste plaats de mens daarin. Alleen zo kan een essay over de Vinexwolf eindigen met de regels: ‘Als ik een wilde wolf was die argeloos de Nederlands-Duitse grens was gepasseerd, zou ik het wel weten. Snel boodschappen doen en wegwezen.

Bekijk hier het gesprek met de winnaar.