Uit doorgaans betrouwbare bron hoorden we dat Özcan Akyol het nieuwe boekenprogramma gaat maken voor de NPO. Gisteren meldden we dat Brommer op zee aan het einde van dit seizoen gaat stoppen.

Akyol maakte eerder ter gelegenheid van de Boekenweek het boekenprogramma Eus’ Boekenclub (uitgezonden door de NTR), waarin hij dagelijks een schrijver ontving. Zij gingen met een leesclub in gesprek over hun boeken. Over de opzet van het nieuwe boekenprogramma is nog niets bekend.

Eus’ Boekenclub scoorde dit voorjaar tussen de 136.000 en 299.000 kijkers.

Televisierecensent Alex Mazereeuw van de Volkskrant blijkt een voorspellende gave te hebben. In april van dit jaar schreef hij:

Özcan Akyol heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om de ontlezing tegen te gaan en literatuur weer ‘hot’ te maken. De bespreking van literatuur op tv is volgens de veelzijdige presentator te vaak een zaak van leven of dood. Eus wil juist begeesteren; mensen lekker maken. (…)

Alle ingrediënten voor een prettig, wekelijks terugkerend boekenprogramma zijn daarmee aanwezig (…).