Het Boekenweekessay van Raoul de Jong, Boto Banja, staat deze week op de 2e plek in de bestsellerlijst. Essays doen het goed, want Maxim Februari staat op 16 met zijn Doe zelf normaal. De eerste Nederlandstaligfe literaire roman vinden we op 18; Gijs Wilbrink is terug van weggeweest – herdrukje gokken we – met De beesten. Ook Anjet Daanje is terug met Het lied van ooievaar en dromedaris; voor de zevende keer duikt het boek op in de bestsellerlijst. Deze keer ongetwijfeld dankzij de nominatie voor de Libris Literatuur Prijs. De tweede genomineerde, Oek de Jong, keert ook terug in de bestsellerlijst (53) met Man zonder rijbewijs. Ook terug van weggeweest, al was het 2017 toen Het smelt in de lijst stond, is Lize Spit. Nu maakt ze een rentree op plek 29. Arthur Japin stijgt maar liefst met 20 plekken: Wat stilte wil is nu terug te vinden op plek 28. Op 43 vinden we Luister van Sacha Bronwasser, opnieuw een terugkomer evenals Alex Boogers die met Wij zijn van diamant op 45 staat. Het is kortom geen slechte week voor de Nederlandstalige literaire roman.

Bij de vertaalde literatuur vinden we Michel Houellebecq die met Vernietigen meteen op 5 binnenkomt. Ian McEwan handhaaft zich ook in de top met Lessen (11). Mohamed Mbougar Sarr stijgt in de lijst met De diepst verborgen herinnering van de mens twee plekken (39).

(foto van de Facebookpagina van boekhandel ’t Spui uit Vlissingen)